De lange geschiedenis

Een lange geschiedenis – dat heeft de Poitou Charente. De streek is al langer bewoond dan u zich wellicht realiseert. In 1979 is er een skelet gevonden van een Neanderthaler dat maar liefst 35000 jaar oud is en er zijn voorwerpen en schilderingen gevonden die zo’n 16000 jaar oud zijn. Ons ontbreekt helaas de kennis om u chronologisch en uitgebreid het hele verhaal te vertellen van de prehistorie tot nu. Maar als we wat sprongen door de geschiedenis nemen zijn er toch wat opmerkelijke zaken te noemen:

Poitiers:
De stad Poitiers heeft in maar liefst drie oorlogen een belangrijke rol gespeeld. De eerste keer was in het jaar 732 of 733. De Frankische hofmeier Karel Martel versloeg het moorse leger onder emir Abdul Rahman. Deze veldslag betekende het einde van het optrekken van de Spaanse Moren en het begin van de Reconquista.

In 1356 was er weer een slag bij Poitiers – dit keer ging het om een bepalende veldslag tussen het koninkrijk Engeland en het koninkrijk Frankrijk. Dit was de tweede van de drie overwinningen van de Engelsen in de 100-jarige oorlog.

De derde oorlog waarin Poitiers een rol heeft gespeeld is veel recenter. In de tweede wereldoorlog heeft Potiers enkele weken de Belgische regering opgevangen na het Duitse offensief van 1940. Het is daarom dat ‘Manneke Pis’ ook in Poitiers tree bewonderen is, een officiële kopie staat in het hoofdbureau van de politie,

Maar er is natuurlijk meer geschiedenis:

In Sanxay vindt u de uitstekende geconserveerde romeinse ruines. Deze zijn het bewijs van een florerende (romeinse) economie en heidense cultuur in de eerste vier eeuwen van onze jaartelling. In de streek vindt u talloze voorbeelden van Romaanse bouwkunst en romaanse cultuur: dit is de christelijk ontwikkeling van het romeins erfgoed. De Poitou Charente is de plek geweest waar in Frankrijk het protestantisme is ontstaan en tot bloei is gekomen. In deze streken zijn Richelieu, Diane de Potiers en Jeanne d’Albert geboren. Niort staat bekend om zijn militaire geschiedenis en het prachtige burcht wat is gebouwd door Henri II en Richard Leeuwenhart.
Het goed geconserveerde middeleeuwse plaatsje Parthenay is een verzamelplaats van prachtige cultureel erfgoed. De restanten van het kasteel van Parthenay, de Sint Jacobsbrug en poort, de vakwerkhuizen, de Citadel. Het plaatsje was een beroemde stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compastella – en daar zijn ook heel veel sporen van te vinden. In het karaktervolle stadje Celles Sur Belle, staat de koninklijke abdij. Dit is een voormalige priorij die tot abdij is verheven door de bisschop van Poitiers in 1137. De abdij heeft veel geleden, maar is ook meerdere malen weer opgebouwd.

Ieder plaatsje, ieder stadje in de omgeving ademt de sfeer uit van vervlogen tijden. Prachtige monumenten uit het verleden zijn werkelijk overal te vinden.