De ezels van Poitou

Speciale aandacht voor de ezels van de Poitou. Ondanks dat er niet zo veel meer zijn, is dit ezelras nog steeds heel erg bekend en razend pupulair. Ze zien er, met een 35 centimeter lange oren en lange, vaak vervilte, kastanjekleurige vacht ook geweldig lief uit. Het is een grote ezelsoort, die  eigenlijk nergens in uitblinken, want ondanks dat ze lenig en sterk zijn , van beweging houden en vriendelijk en gewillig zijn,  zijn ze toch niet heel erg geschikt als rijdier, of als last- of trekdier. Ze zijn hier simpelweg nooit voor bedoeld geweest: Poitou ezels werden gefokt om gekruist te worden met het hele sterke paardenras ‘Poitevine de Mullassiére’. De muildieren die hieruit geboren werden waren juist fantastische grote en sterke lastdieren.

Toen als gevolg van de industrialisatie landbouwmachines het hand en dierenwerk gingen overnemen, was er geen behoefte meer aan de Poitou ezels. De populatie kwam op een dieptepunt, er waren er nog maar enkele tientallen. Gelukkig waren er veel mensen die zich het lot van deze charmante, langharige en karakteristieke  aantrokken en is er weer behoorlijk meegefokt. Nu niet voor muildieren, maar gewoon, om nieuwe ezels geboren te laten worden. Al die fokprogramma’s slaan goed aan: Er zijn nu weer honderden Poitou ezeltjes in de wereld.

Zoekt u een ezel voor uw achtertuin? Dan is deze vrolijke vriend een goed idee. Ze zijn makkelijk te houden en vriendelijk van karakter.