Vasles? Les Forges? Waar?

We horen het u zeggen: ‘Ik ga op vakantie naar Vasles en naar Les Forges!’ Maar we weten ook wat er dan aan u gevraagd wordt: ‘Wáár ga je naartoe? Nooit van gehoord!’ Want laten we eerlijk zijn: onze geliefde plaatsen zijn (nog) niet erg bekend. Als u het gaat verduidelijken dan heeft u heel wat woorden nodig: ‘Het ligt in Deux Sevrès, in het hartje van de Poitou Charante, vlakbij Poities, in Midden Frankrijk. ‘

Wij doen ons uiterste best om de streek bekender te maken en we zijn er van overtuigd dat u ons, na uw bezoek, hierbij gaat helpen. Als mensen tenslotte uw vakantiefoto’s zien, dan willen ze er zelf vast ook naar toe!

Sinds de nieuwe regionale herinderling uit 2016 hoort de Poitou Charantes hoort bij in de regio Nouvelle Aquitane en bestaat de bestuurlijke regio niet meer. Maar in de praktijk is onze streek nog steeds heel herkenbaar en bestaat uit een viertal departementen: Charente, Charante Maritime, De Vienne, en – ons thuis – Deux Sevres. Deux Sevres is genoemd naar de twee rivieren die door het departement heen stromen: De Sèvre Nantaise en de Sèvre Niortaise. De hoofdstad heet Niort.

De Poitou Charantes beslaat 25810 km2 en heeft een kleine 1.8 miljoen inwoners. In vergelijking met Nederland: Nederland is 41000 km2 en heeft 18 miljoen inwoners. De bevolkinsgdichtheid is hier dus niet erg hoog. En dat is goed te zien: de dichtbevolkte stadskernen worden afgewisseld door een slaperig, platteland waarbij dorpen en woonkernen worden afgewisseld door landbouwgronden, velden en vooral heel veel zonnebloemvelden.

Deux Sevres is één van de zonnigste streken van Frankrijk. Wij hebben hier maar liefst 2250 zonuren per jaar. In de maanden juni, juli, augustus en september is het over het algemeen droog. In de periode juni tot september is de gemiddelde dagtemperatuur zo’n 24 graden. Dankzij de ligging, relatief dicht bij de kust en met de warme golfstroom uit de oceaan, is hier bijna sprake van een microklimaat. Ook in de winters wordt het niet echt koud.

Praktisch: De dichtstbijzijnde grote stad bij onze huizen is Poitiers. Poitiers ligt op 800 km van Utrecht, 640 km van Brussel, 340 km van Parijs, 785 km van Londen en 950 km van Madrid. De genoemde afstand is de rijafstand.