Proosten in de Poitou

De streek heeft haar eigen wijn: de Haute Poitou. De wijnprorduktie van de Poitou is al eeuwen oud. In de twaalfde eeuw werden de wijngaarden aan gelegd door Guilaume X, de hertog van Guyenne en de graaf van Poitiers. Doordat de dochter van Guillaume trouwt met de toenmalige koning van engeland, wordt engeland het belangrijkste afzetgebied.
In de zestiende eeuw gaat het echter mis: het extreme geweld van de 100 jarige oorlog zorgt voor verwoesting van de wijngaarden. Maar – kwaliteit laat zich niet stoppen. In de 17e eeuw worden de wijngaarden opnieuw aangelegd. De geproduceerde wijn wordt voornamelijk verkocht aan Vlaanderen, Nederland, maar ook aan de Oriënt. Het is een succesvol project: in de 19e eeuw is er maar liefst 44000 hectare wijngaard. Dat kun je tot op de dag van vandaag nog goed zien: daarom staan er op het platteland zoveel burgerlijke herenhuizen.
Helaas gaat het weer mis: in 1882 komt de nieuwe bedreiging. Dit maal is het de druifluis: de wijngaarden worden in een paar jaar volledig vernieuwd.
Vanaf de jaren vijftig worden de wijngaarden weer opgebouwd. Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe en resistentere planten en gemikt op een hoge kwaliteit. In 1970 wordt aan de Haute Poitou het label VDGQ toegekend. In 2010 krijgt de wijn de kwalificering AOC.
Op dit moment beslaan de wijngaarden zo’n 700 hectare en wordt geexploiteerd door gemotiveerde wijnboeren. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit – en dat proef je. Er worden witte, rode en rosé wijnen geproduceerd, met de druivenrassen gamay, cabernet franc, pinot noir en sauvignon- blanc et gris. De wijnen zijn licht en soepel en kunnen worden gedronken bij borrel, voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

Cognac:
In de heuvelige streek in het zuiden van de Poitou Charante is het domein van de Cognac. De belangrijkste Cognac huizen als Martel, Otard en Hennesy vinden hier hun thuis. Vanzelfsprekend kunt u een bezoek brengen aan de kelders – en een glaasje proeven.

Pineau de Charente:
Het verhaal wil dat in 1589 een wijnboer een foutje maakte. Hij goot wijn in een cognacvat. Toen hij jaren later de wijn wilde drinken merkte hij dat hij een nieuw soort drank had gecreeerd, die eigenlijk verukkelijk smaakte: de Pineau de Charente was geboren.
Pineau de Charante is dus een met cognac versterkte wijn, die als aperitief wordt gedronken met een alcoholpercentage tussen de 16 en de 22 procent. De drank heeft een AOC en mag alleen worden geproduceerd in de Charante en de Charante Maritime.
Om het meest te genieten van een glaasje, drinkt u hem lichtgekoeld, met een temperatuur tussen de 8 en de 10 graden.